Pii Kiikka

– Pii Kiikka, vastasin kaksivuotiaana nimeä kysyttäessä, – isän tyttö, äidin kulta.

Vuonna 1945 heinäkuun 29. päivänä kello 16.45 sain nimen Pirjo Sinikka. Kastetoimituksen suoritti Jääsken kirkkoherra Juho Silvennoinen. Minut oli puettu valkoiseen pitsiupotuksella koristeltuun kastemekkoon, jossa oli vaaleanpunainen alushame. Ristiäiset pidettiin kotona ja niihin osallistui vanhempieni Tyyne ja Ilmari Kärkkäisen sekä sylikummi Martta Kärkkäisen lisäksi yksitoista vierasta. Kastetilaisuudessa papin lukiessa Isä Meidän, joka olet taivaissa, käänsi Pirjo Sinikka päänsä ja katsoi pappia niin ymmärtävästi. Ei itkenyt yhtään, valvoen koko ajan, on isäni kirjoittanut syntymäkirjaani ”Elämän Aamun Auetessa”, Muut minulle ehdolla olleet nimet olivat: Ulla Anneli, Paula Kaarina, Marja-Kaarina, Sirkka-Liisa, Anita.

Nyt seitsemänkymmentä vuotta myöhemmin muistelen lapsuuttani, nuoruuttani ja elämääni kirjoittamalla siitä tarinoita, jotka toivottavasti joskus julkaisen kirjan muodossa.

Edit 2020:

Sairaalan iloiset lapset – talkkarin tytön tarinoita vv. 1945-1959 ilmestyi vuonna 2018

Likat liikkeellä – nuoruusantologia ilmestyi vuonna 2019. Se sisältää minunkin nuoruuskertomuksiani

12 vastausta artikkeliin “Pii Kiikka”

 1. Olisi muuten mielenkiintoista tietää syntymäpäivämääräsi, syntymän minuutintarkka kellonaika ja myös tarkka syntymäpaikka. Olen harrastanut ja harjoittanut oikeaa, ”tieteellistä astrologiaa” pian jo 35 vuotta (!), 5.2.1981 yllättäen alkaen. Sillä ei ole juuri mitään tekemistä viikkohoroskooppien ym. kanssa, ei. Heliä ei kiinnostanut, vaikka onkin itse psykologi; hän tyrmäsi minut. Sinäkin saat ja voit tyrmätä, en tyrkyttele tietojani asiassa.

  Tykkää

  1. Mielenkiintoista. Kiitos, että otit puheeksi tämän. Minulle on kerran tehty, mutta en saanut sitä itselleni, kun tekijät olivat ”harjoittelijoita”. Laitan nämä tiedot nyt tähän ja otan ne pois sitten, kun olet ne ottanut talteen.

   Olen syntynyt Tiuruniemen Parantolassa lauantaina 7.7.1945 klo 03.15.

   Tykkää

 2. Toivottavasti ymmärrän nyt viestisi oikein: Siis aamuyöllä klo 03.15. Onko kellonaika varmasti oikein (ei siis perustu vain mahdolliseen ”hataraan muistiin”) ? Ja onko paikka varmasti oikea: Yleensähän silloin synnyttiin Rauhan sairaalassa (oliko jokin synnytyssairaala). Tiuruniemihän ei siitä kovin kaukana ole (ei vaikuta juuri mitään laskelmiin), mutta ei kai (muistaakseni) siellä T. parantolaa ollut ennen 1950-lukua. En ryhdy ”työhöni” ellei kellonaika ole varmasti minuutilleen oikein. Ihmettelet varmaan touhuiluani jouluaattona tähän aikaan; olen joulunpyhät yksin ja hyvin ”yksinäinen”, en silti onneton. Yllätyitkö, että olen myös astrologi ?

  Tykkää

  1. Tarkistin syntymäkelloajan isäni muistiinpanoista syntymäkirjaani. Aamuyöllä se tapahtui kello 3.15. Arvasin, että Tiuru herättää kysymyksiä. Tiuruniemen Parantola on valmistunut 1939. Se toimi sotasairaalana talvisodan alettua. Oli siellä synnytysosasto silloin, kun synnyin. Rauhan Rantalassa monet kävivät syntymässä ainakin 1950-luvulla.
   En mie ihmettele mitään aikoja, onko joulu tai muu. Eläkkeellä ollessa ihminen voi tehdä mitä haluaa..
   En itse asiassa kauheasti yllättynyt, että olet astrologi, koska olet niin monipuolisesti kiinnostunut elämästä. Ja kykysi riittävät vaikka mihin.

   Tykkää

 3. Heti edellisen kommenttini jälkeen palautin mieleeni kotiseutuni historiaa ja huomasin tietysti, että vuonna 1939:hän Tiuruniemen parantola jo valmistui (minulle hyvin tuttu paikka mm. loppukesällä 1954, jolloin siellä jouduin olemaan erittäin pahan imusolmukkeiden tulehduksen takia, en siis tubin; koskaan minulla ei ole ollut niin hirveitä kipuja kuin silloin, paitsi edellisen vuoden lopulla erittäin kivulias korvatulehdus, jonka johdosta jouduin V:niskan ns. rantasairaalaan, nämä ”episodit” siis 8- ja 9-vuotiaana).

  Kotiseutuni ovat Hämeenlinna (josta muutin Imatralle 23.12.1952, kuten olen kertonut H.R.:n muisteluiden kommenteissani) ja Imatra, ja niiden kummankin historia on minulle tärkeä, mutta oppikouluikäisenä olen ennen kaikkea ollut kiinnostunut koko maailmanhistoriasta, erityisesti antiikin historiasta ja muinaisesta Egyptistä. Jos HY:ssa olisi vuonna 1964 ollut oppiaineena egyptologia (siis muinaisen Egyptin tutkimus), olisin mitä ilmeisimmin mennyt sitä opiskelemaan, kuten olen kertonut Heli R.-kommenteissani. Kunnallishallintoon innostukseni tuli keväällä 1967, ja siitähän tuli sitten ammattialani.

  Olen eilisiltana myös huomannut kirjoituksistasi, että isäsi oli T:n sairaalan talonmies, mielenkiintoista sekin (minun isänihän oli kauppalan työnjohtaja, kiinteistöjen korjauksen, 20,5 vuotta kaikkiaan).

  Alustavan työskentelyni perusteella olet sekä askedenttimerkiltäsi että aurinkomerkiltäsi Krapu, tietänet nuo seikat (ASC-merkki on siis nouseva merkki).

  Todellinen astrologia on erittäin vaativaa, se vaatii mm. erittäin suurta älykkyyttä; monet maailmankuulut tiedemiehet ovat sitä harjoittaneet ja hämmästelleet. Tämä astrologiahan on ennen muuta astropsykologiaa. Myös esim. Risto Rytin on kerrottu sitä harrastaneen, taitojaan siinä en tiedä, koska hänhän hävitti niin suuren osan papereistaan ennen muuta sotasyyllisyysoikeudenkäynnin takia jne. Ja Ryti ja Mannerheimhan käyttivät selvänäkijää (mikä on eri asia kuin astrologia), nuorta Aino Kassista tärkeiden päätöstensä ”varmistamiseen” kesällä 1944 (että Suomi selviää niiden ja niiden ratkaisujen myötä)-

  Katsotaan ! Ja kiitokseni tietojesi varmistamisesta.

  Tykkää

 4. Kommenttini ei nyt koskekaan tätä ajatustenvaihtoamme.
  Yritin juuri katsoa, vaihteeksi, Heli R.:n muisteluita ja monia, monia niihin kirjoittamiani kommentteja, omia muistelmiani. Nyt kaikki on aivan muutettuna, minulle sikin sokin. Viime vuoden puolella, siis 2014, kirjoittamani kommenttini sain vuoden 2015 alussa pyynnöstäni Helin kopioimana postitse tänne itselleni, kiitos hänelle siitä.
  Kun kommentointini sitten jatkuikin vuoden 2015 puolella edelleen ja muisteluitani tuli paljon lisää, yritin saada H:ltä uudelleen vastaavan palvelun tämän vuoden kirjoituksistani. Toivepyyntöni esitin, oliko se loppukesällä vai alkusyksystä. Kerroin myös, etten itse pysty niitä kopioimaan itselleni (minulla on erittäin pätevät syyni, mutten voinut täällä julkisesti niitä kaikkia syitä paljastaa, en). H. ei enää suostunutkaan auttamaan minua (ymmärrän toki ettei hän viitsi tai jaksa auttaa), hieman pilkkasikin minua ”avuttomuudestani”. Mutta syyni eivät johdu (vain) avuttomuudestani, vaan syyni ovat ”vakavammat”.
  Omat muistelukseni ovat minulle tietysti erittäin tärkeät (kuten meistä jokaiselle), ja haluaisin saada ne kaikki talteen. Mitä ihmettä voin tehdä: Olisin valmis maksamaankin niistä saadakseni ne kopioituina paperille täältä talteen itselleni. ?? !! Samahan koskee tietysti näille Sinun ”palstoillesi” kirjoittamaani, joita niitäkin on kertynyt viime viikkoina. (Eilen oli oloni todella surkea, en kunnolla pystynyt apteekissa käymään lääkeitäni hakemassa, tänään on oloni onneksi selvästi parempi).
  Joulun pyhinä luin Häikiön kirjoittamaa V.A.Koskennniemen kaksiosaista elämäkertaa, toisen osan saan luetuksi loppuun ehkä huomenna. Ensimmäisen yliopistovuoteni 1964-1965 oppinaineenihan olivat HY:ssa englantilainen filologia ja estetiikka ja nykykansain kirjallisuus. Syksyllä 1965 vaihdoin sitten valtiotieteelliseen jne…

  Tykkää

  1. En tiedä, onnistuisiko sellainen, että ”maalaisit” kommenttisi yksi kerrallaan, kopioisit ja siirtäisit omalle koneellesi. Ymmärrän sen, että haluat omat tekstisi itsellesi. Tuo nyt voisi olla yksi keino ”pelastaa” ne.
   Minä kirjoitan noita tekstejä
   omassa tekstinkäsittelyohjelmassa, jonka jälkeen kopioin ne tänne. Omani ovat siis vähintään kahdessa paikassa.

   Tykkää

 5. Minulla ei ole omaa konetta, ei omaa sähköpostiosoitetta……. Voin todellakin saada kaikki kommenttini talteen vain siten, että joku kopioisi ne paperille minulle (kuten H. teki vuosi sitten) tai että kirjoittaisin itse ne käsin paperille itselleni täältä netistä, mutta tähän jälkimmäiseen vaihtoehtoon eivät taida enää voimani riittää….. en voi kertoa enempää …..

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s