TOIVUMMEKO

Kuinka monta sukupolvea pitää mennä ennenkuin niin suuren kuilun yli voi ojentaa kätensä kuin veli veljelle. Toivummeko ikinä?

Olin jo aikaisemmin lukenut Heidi Köngäksen Sandran. Nyt kuuntelin sen äänikirjana. Kansalaissodan tapahtumat porautuivat korvistani syvemmälle sieluuni kuin lukiessa. Samoista asioista ovat kirjoittaneet toisetkin. Mieleeni tulevat lukukokemuksina Väinö Linna ja Anneli Kanto.

Aivan käsittämättömiä julmuuksia ihmiset ovat tehneet toisilleen. Eikö tämä sama toistu myöhemmissäkin isoissa sodissa. Kauhea järjetön viha ja pelko toista ihmistä tai ihmisryhmiä kohtaan.

Aina, aina ja aina… eikö se lopu koskaan. Kuinka tästä voi toipua? Kuinka voi ojentaa kätensä toista kohti lempeästi ja ymmärtävästi näkemättä vihollista.

Tietoa kirjoittajasta

pikeaarnio

Sähköposti: pike.aarnio@gmail.com

4 vastausta artikkeliin “TOIVUMMEKO”

 1. Kamalia on nämä sodat ja usein ne on YHDEN miehen vetämät!! Harvoin naisen!
  Tänään meilisi tuli klo 12! Ihana kesäsää jatkuu ja ”lainasin”🤭 nyt valkoisen syreenin!

  Liked by 1 henkilö

 2. Kitte, sen mailin lähettää tämä WordPress, en minä henk.koht. mutta mukava kuulla, että tänään tuli nopeammin kuin eilen.
  Juuri tämä: yhden MIEHEN hulluus. Ihmiset ovat ällistyttävän manipuloitavissa. Niinkuin nyt Venäjällä ja aikanaan Saksassa.
  Mutta tuo Suomen veli veljeä vastaan sota on ollut ihan hurjaa, raakaa ja julmaa. Taidan ottaa uudelleen lukuun Anneli Kannon Lahtarit, se oli niin järisyttävää tekstiä, että sai melkein voimaan pahoin. Sen sodan traumoja kannamme vieläkin jollain tasolla… koska se on vaikuttanut meitä edeltäviin kahteen sukupolveen.

  Tykkää

  1. Kaikilla paikkakunnilla on omat muistonsa. Eivätkä ne kaikki ole samanlaisia. Imatran jutuista en tiedä kyllä mitään, ja koulussahan ei näitä käsitelty. Karhumäen hautausmaalla taitaa olla muistomerkkejä. Lappeenrannasta on puhuttu ja joukkohautoja kaivettu.
   Sorry, että olen niin kovasti näissä tunnelmissa.
   Tekeillä olevat kirjoitukseni ja äänikirjat sen tekevät, ehkä myös Tampere ja Vilppula.
   Hyvää illan jatkoa Hurri Titti.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s