Jouluvalmisteluja

En millään malta pitää näppejäni erossa kirjaprojektista, vaikka tällä viikolla pitäisi keskittyä jouluun. On kyllä aika ihanaa olla yksin, koska voin tehdä ihan mitä haluan. Jouluruokien valmistus on mieluista puuhaa. Tarvikkeet laatikkoihin ovat valmiina. Paitsi että tyttären kanssa jutellessa totesin muutamien lajikkeiden jääneen pois tekolistaltani ja joudun käymään kaupassa ostamassa lisää tarvikkeita.

Uutena tuotteena listallani on graavilohi ja eilen päätin vielä ottaa sinapinkin valmistuksen kohteeksi. Näiden kahden tuotteen valmistusohjeet ovat entisiltä koulukavereilta.

Lanttulaatikko, imelletty perunalaatikko, bataattilaatikko, bataatti/punajuurilaatikko (uusi tuote), porkkanalaatikko, rosolli. Tytär hankkii kinkun ja kalat.

Eilen tein ennen joulua syötäviksi ryynirieskan ja jouluruukun, jotka ovat omat perinteeni.

Tietoa kirjoittajasta

pikeaarnio

Sähköposti: pike.aarnio@gmail.com

8 vastausta artikkeliin “Jouluvalmisteluja”

 1. Meillä ei jouluna (kumppanini viettää nyt pitkästä aikaa joulua kanssani, ei tyttärensä kanssa kuten niin monet edelliset joulut) nyt(kään) kovin jouluisen runsasta ruokaa syödä, terveytemme tähden. Joulukinkkua en syö ollenkaan (ja nykyinenhän on niin mautontakin), ehkä syön hyvät lihapullat, perunamuusia ja tietenkin lanttulaatikkoa toki, Saarioisten hyvää (minusta se on parempaa kuin kotitekoinen), lipeäkalasta en enää välitä, porkkalaatikosta en pidä ollenkaan (pidän porkkanoista vain ”raakana”, raasteena tai kokonaisen pureskellen).

  Jos sinappia käyttäisin johonkin ruokaan, minulle kelpaa vain Turun Sinappi, mallia ”Väkevä”; en pidä kotitekoisesta ollenkaan. Piirakoita syön muutaman, vaikken ole vuosikymmeniin saanut kunnollisia piirakoita (kaupan eivät ole), sen jälkeen kun Imatran Anna-tätini 1990-luvun alussa kuoli 85-vuotiaana. Harvat karjalaisetkaan osaavat todella hyviä piirakoita valmistaa; Anna-tätini suuret, pyöreät perunapiirakat olivat maailman parhaita (samoin myös hänen mustikkapiirakkansa). Todellinen karjalainenhan ei koskaan sano piirakoita karjalanpiirakoiksi, ei, ne ovat piirakoita, tietenkin.

  Mitään alkoholia en ole vuosiin ottanut, en enää edes olutta jouluna, terveyteni tähden.
  Suklaata annan Siinalle kaksi rasiaa, hän täyttää jouluaattona 71 vuotta. Suklaatakaan en voi itse enää oikein syödä. Jne… Vaatimaton on joulumme siis kaikkineen, toivottavasti myös rauhaisa.

  Tykkää

 2. Sehän on mukavaa, että voitte viettää joulun yhdessä. Ihmettelen vaan, miksi et ole ollut mukana kumppanisi ja hänen tyttärensä jouluissa… eihän joulun välttämättä tarvitse poiketa arkielämästä. Mutta perhekeskeinen joulu tuo omat miellyttävät velvoitteensa.
  Oikein hyvää joulun aikaa teille!

  Tykkää

 3. Jatkan : Joinkin (yllättäen) jouluna kaksi pikkutölkillistä olutta, Olvin Sandelsia, pitkästä, pitkästä aikaa: yhden jouluaattona, toisen joulupäivänä jouluruoan yhteydessä . Hyvältä maistui !
  Tänään, vuoden viimeisenä päivänä sain luetuksi vuoden 128. kirjani klo 14.04; teos oli Asko Sahlbergin viime vuonna julkaistu kirja ” Pilatus” (siis romaani Pontius Pilatuksesta). Koko vuoden yhteinen sivumäärä on nyt 46.060 sivua. Vielähän tässä olisi aikaa lukea seuraavaa kirjaa parisensataa sivua tänä vuonna aloittaen, loppu jäisi ensi vuoden puolella. Muutakin tekemistä toki vuoden lopputunneiksi toki olisi.
  Tässä viestissäni toivotan Sinulle ja kaikille tutuille (jos jotkut sattuisivat tätä lukemaan) nyt oikein Onnellista Uutta Vuotta 2018 ja mahdollisimman hyvää terveyttä myös meille kaikille jo melko iäkkäille kansalaisille ! Toivottavasti ensi vuonna jatkamme viestintää edelleen.

  Tykkää

  1. Sinulla oli siis muutenkin toisenlainen joulu. Et ollut yksin ja nautit sopivasti olutta. Sun kohdalla, Pertti, ei ole varmaan pelkoa alkoholisoitumisesta, vaikka vahvempia juomia alkaakin saada maitokaupoista.
   Uskomaton sivumäärä tuo lukemasi on. Sinulla on varmaankin kirja kädessä koko ajan. Lukeminen on mitä mainiointa ajankulua. Valitettavasti se on itselläni jäänyt viime vuosina hyvin vähiin.

   Kiitos paljon toivotuksista. Toivon sinulle ja kumppanillesi oikein sopivan mukavaa tulevaa vuotta ja tietysti ennenkaikkea terveyttä.
   Eihän meillä ole mitään syytä lopettaa viestintää, joten jatketaan samaan malliin.
   Terveisin Pirjo

   Tykkää

 4. Hetipä jatkan: Hyvää alkaneen vuoden 2018 jatkoa jo toivotan ! Siina-kumppanini meni ruokaostoksille Prismaan heti vuoden ensimmäisenä päivänä. Sellaista ”barbariaan paluutahan” on nykymaailman meno ollut jo vuosien ajan. En pidä ollenkaan korkean kulttuurimme alaspäin syöksymisestä kaiken tapahtuneen ja tapahtuvan myötä maailmassa. Omakseni en tällaista maailmaa voi kokea enkä tuntea. Luepa esimerkiksi Timo Vihavaisen tuore teos ”Barbarian paluu Euroopan auringon laskiessa” (v. 2017). Jokseenkin kaikesta siinä olen samaa mieltä.

  Tykkää

  1. Minuakin on ärsyttänyt se, ettei sunnuntai ole sunnuntai. Mutta olen vähitellen kuitenkin sopeutunut siihen. Yritän itse pitää sunnuntait pyhinä. En siivoa tai käy kaupoilla. Ajat muuttuvat ja ehkä me kehitymme mukana. Kukaties.

   Tykkää

 5. Ihmettelit joulunviettoani yksin viime vuosina. Näin yleisillä palstoilla en syytä siihen voi käydä selittelemään, koska asia ja syy on sellainen luonteeltaan. Voin tehdä ”paljastuksia” itsestäni, mutten noin vain toisista ihmisistä, esimerkiksi kumppanistani ja hänen tyttärestään ja heidän keskinäisistä asioistaan.

  Jouluaattona, nyt viimeksi, söimme niin hyvää lihaa etten niin hyvää ole vuosiin syönyt, tuskin koskaan. Se oli paljon parempaa kuin joulukinkku, josta olen toki aikoinaan pitänyt, syönyt vuosikymmenet liikaakin. Mutta nykypäivien ”terveellinen” kinkku ei ole minusta hyvää, eihän siinä ole makua juuri mitään.

  Tykkää

  1. Tuntuu vain, että yksin vietetty joulu on surullinen joulu… mutta se johtuu omista kokemuksista – en ole koskaan elämässäni ollut joulua yksin.
   Nykyään kyllä kovasti nautin yksinäisestä olotilastani, joka antaa tilaa luovuudelle ihan uudella tavalla.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s