Heräämisen aika

Aina välillä elämässä tulee hetkiä, jolloin on tehtävä uusia valintoja. On asetettava itsensä alttiiksi muutoksille. On nähtävä uusia mahdollisuuksia.

Olen ollut kolossani jo kauan. Se on ollut yhtä aikaa kipeää ja parantavaa. Tänään en meinannut päästä sängystä ylös. Uni nappasi aina takaisin absurdiin maailmaan. Kaikki miehet ympärilläni pukeutuivat naisiksi ja minun piti sanoa, että ovatpa he ovat kauniita ja ihania. Itse en tiennyt kuka olin, en ainakaan heidän veroisensa. En liittynyt heidän joukkoonsa.

Kun keitin aamukahvini puoli yksitoista, olin vakuuttunut, että jatkan keskeytynyttä kirjoitustani. Tähän saakka olin sanonut itselleni, etten pysty – en jaksa. Leikattu lonkka ei anna kulkea niitä rappusia enkä ole vielä bussiinkaan mennyt. Nostin läppärin kannen ja hain työväenopiston kurssiluettelosta sopivan, aikomuksiani tukevan ryhmän. Se ei ollutkaan täysi, olin saanut kurssipaikan.

Seuraavaksi katsoin eläkeläisyhdistyksen harrastussivut. Siellä olen kolme-neljä vuotta vetänyt kahta liikuntaryhmää. Nimeni on edelleen siellä ehdollisena kuten olen pyytänytkin. Tänään en pysty päättämään, jatkanko ohjaajana vai sanonko, etten enää halua. Eläkkeelle jäätyäni olen kokenut itseni tosi, tosi vanhaksi. Olen halunnut olla vanhus ja annoin itselleni siihen luvan. Joitakin ikätovereitani tämä kauhistutti, he kun eivät itseään vanhaksi tunteneet. Tämän uuden lonkan myötä minulta on pudonnut vuosia. Sellainen tuntemus on tullut heti leikkauksen jälkeen. En olekaan enää kepillä köpöttelevä mummo, vaan uskon todellakin tanssivani vielä muutakin kuin senioritanssia.

Miksi tuollainen artikkelikuva. Olen ollut jo kauan jäisessä vankilassani, joka varsinkin viimeisen vuoden aikana on minut kuristanut. Nyt on heräämisen aika.

Tietoa kirjoittajasta

pikeaarnio

Sähköposti: pike.aarnio@gmail.com

13 vastausta artikkeliin “Heräämisen aika”

  1. Olin varma, että sinä jos kuka ymmärtää tämän. Minulle eristäytyminen on ollut uusi kokemus. Sinulle se on ehkä tutumpi kuin minulle. Minulla on vahva tuntu, että elämä ei ole vielä eletty, vaan sillä on uuttakin tarjottavaa. Ensin ihmisten ilmoille – kyllä se siitä. Sinäkin olet monta kertaa sukeltanut uuteen eikä uskosi elämään ole mennyt.

   Liked by 1 henkilö

 1. No huomenta!
  Minusta näyttää FBssä että olet liikkunut koko ajan ties missä. Omasta mielestäsi koteloitunut? kai sinä tiedät missä olet.
  Nyt pitää mennä katsomaan onko minun blogin navigointialueella muuttunut sun kirjoituksen otsikko. Pitäis olla.
  Tervetuloa elämään anyway

  Liked by 1 henkilö

  1. Heli. FB:ssä on helppo myös huijata. En sitä varsinaisesti ole tehnyt. Kun olen ollut liikkeellä, se on yksin siskoni ansiota. Ja heti olen laittanut uuden päivityksen. Suurimman osan päivää olen kolossani. Enkä siitä edes varsinaisesti kärsi, koska on tuo käsityö. Nyt on kuitenkin alkanut muutos. Kiitos uuden lonkan ja muidenkin isojen tapahtumien viimeisen vuoden aikana.

   Tykkää

 2. Niinpä. Uskon, että lonka rajoittama liikkumisalue on myös ollut painona, ja olo tuntunut kuin viime päiviltä. Mihinkään ei päässyt, joten tarvittiinko sinua sielläkään. Nyt olet levännyt ja pikkuhiljaa liikkumaaluekin alkaa levitä. Tanssit vielä, ystäväiseni! Tanssit!

  Liked by 1 henkilö

  1. Ennen leikkausta olin niin kipeä ja liikkumiseni muistutti lähinnä ankan kävelyä, etten halunnut olla ihmisten ilmoilla. Viimeisen kuukauden ennen leikkausta koteloiduin tänne sisään ja nyt leikkauksen jälkeen liikkumista on rajoittanut toipuminen, joka on hidasta. Huomenna on yksi rajapyykki, kun menen fysioterapeutin arvioitavaksi ja saamaan uusia ohjeita. Voinko esimerkiksi alkaa kulkea bussilla tai ajaa autoa.

   Tykkää

   1. Tuli pieni takapakki fysioterapeutilla. Konkkaan edelleen. Lihakseni eivät tajua sitä, että minun ei tarvitse enää konkata. Nyt olen tehnyt lihasharjoitteita ja keskittynyt kävelyn hiomiseen kyynärsauvojen kanssa edelleen.

    Tykkää

  2. wondersbykaari. Just näin. Mihinkään ei päässyt, niin tarvittiinko sielläkään. Hyvä huomio. Näinhän siinä käy. Ihmisen on helppo eristäytyä halutessaan. Jotkut eivät valitettavasti tee sitä omasta halustaan.

   Tykkää

 3. Tuosta takapakista tuli mieleen, kun reilu kuusi vuotta sitten selkäleikkauksen jälkeen kävin fysiolla. Piti etsiä kropan keskikohta uudestaan, olin kulkenut vinossa sauvojen kanssa ennen leikkausta niin kauan, että luulin seisovani suorassa, vaikka edelleen olin vinossa. Pää mukautuu ihmeesti virheasentoihin.
  Sinnikästä kuntoutusta! Onneksi sinulla on tanssijan kärsivällisyys.

  Liked by 1 henkilö

  1. Susupetal. Vieläköhän tämän luet. Ettei käy niinkuin minulle, kun en katsonut blogiani pitkään aikaan. En huomannut tätä tärkeää palautettasi.

   Juuri noin minullekin kävi. Keskikohdan vahvistaminen (uudelleen) kuuluu harjoitusohjelmaan. Se on kumma, miten ihmisen keho tottuu vääriin asentoihin, vääriin tapoihin liikkua. Niinkuin tuo sinunkin vinoutesi. Minäkin konkkasin niin monta vuotta, että muuta kävelytapaa en edes tiennyt olemassa olevan.

   Tästä tuli mieleen myös, kuinka tanssiuran alussa jouduin tarkistamaan tasapainoani seisoessa. Painoni oli päkiöiden puolella ja kun sivusta katsoin, olin etukenossa. Paino piti saada koko jalkaterälle. Kun aloin harjoitella painon siirtoa taaemmaksi, minulle tuli tunne, että kaadun taaksepäin. Peilistä katsoessani olin suorassa.

   Saitko itse oikaistua asentosi vai kävitkö Personal Trainerillä (niinkuin nykyään käydään)

   Tykkää

   1. Kävin fysioterapiassa kaksi kertaa viikossa. Onneksi (!) olin silloin suljetulla (!), niin kuntoutukseeni kuului myös tuo fysio. Kävi tuuri. Hankalaa sen keskikohdan löytäminen oli, mutta löytyihän se sieltä lopulta ja nykyään sen tsekkaaminen käy helposti. Toinen jalkani on pari senttiä lyhyempi kuin toinen ja jos lahkeet ovat eripituiset, kaikki on hyvin, jos tasaiset, silloin olen taas mennyt vinoon 😉 Tsemppiä sinulle kuntoutukseen, kärsivällisyyttä!

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s