Oppikoulun toinen luokka

Jatkan keskikoulun luokkakuvien esittelyä. Tässä Imatran Yhteislyseon II D-luokka 1957-58. Olin 12 -vuotias. IID_57Tämän luokan oppilaista olen kirjoittanut nimet, syntymäajat ja syntymäpaikat kaunokirjoitusvihkooni. Olemme syntyneet vuosina 1943-1946. Eri syntymäpaikkoja on hämmästyttävän paljon:  Imatrankoski, Lappeenranta, Rauha, Tiuruniemi, Viipuri, Parikkala, Taipalsaari, Ilomantsi, Kankaanpää, Vihti, Kuusankoski, Helsinki, Tainionkoski, Ruokolahti, Vuoksenniska, Enso, Oulu, Pielisjärvi, Suomenniemi, Rautjärvi, Siilinjärvi.

Eturivissä lettipäisenä raidallisissa housuissaan seisova Pii Kiikka on kirjoittanut vihkoonsa sanelujen mukaan kaunolla:

Tyytymättömyys. Tyytymättömyys ilmaisee alhaista mielenlaatua, joka on suoranaisesti sivistyksen vastakohta.

Harjoittakaamme hyvyyttä. Niin kauan kuin olemme ihmisten keskellä, harjoittakaamme hyvyyttä, älkäämme olko yhdellekään ihmiselle aiheena onnettomuuteen ja suruun.

Kauneuden merkitys. Joka ei pidä taiteesta, hän ei myöskään milloinkaan ole tajunnut kauneuden merkitystä.

Golf-peli. Golfin pelaajan tulee, pysyäkseen mahdollisimman hyvässä kunnossa, elää siistiä, terveellistä, raitista elämää. Ihmisen tulee elää tasaisesti, mutta hyvin ja hänen täytyy pitää huolta itsestään. Jos hän kuluttaa loppuun voimavaransa tai käyttää voimiaan jollakin tavoin väärin on hän heittänyt mahdollisuutensa syrjään ja joutuu heti pois pelistä. Puolinaiset keinot eivät kelpaa.

Tietoa kirjoittajasta

pikeaarnio

Sähköposti: pike.aarnio@gmail.com

8 vastausta artikkeliin “Oppikoulun toinen luokka”

 1. Tuntuu kuin olisimme eläneet monta sataa vuotta sitten, kun noita sanelusta kirjoittamiasi hyveellisiä ja vaikeaselkoisia meille syötettyjä ajatuksia lukee. Erityisen huvittava oli tuo golfin pelaajia koskeva 🙂 Toisaalta, kuinka osuvasti onkaan kauneus ja taide sidottu yhteen.

  Tykkää

  1. Kirjoittaisinkohan vielä yhden sanelun, jossa niin hyvin tulee myös esiin se mihin meitä valmistettiin… Mitähän 12-vuotiaskin noista on ymmärtänyt? Golfin osuutta tässä ihmettelen tosi paljon, voisin väittää, että en edes tiennyt sellaisen lajin olemassaolosta.

   Tykkää

 2. Kuka oli tuo 1946 syntynyt, kiinnostaa.

  Minua itseäni aiottiin kansakoulussa ”hyppyyttää” yhden luokan yli, mutta se jäi sitten. Johtuiko vanhempieni ”ymmärtämättömyydesta” vai ehkä siitä, että olin kaksi kertaa pahasti sairaana, II luokan syyslukukauden lopulla ja sitten kesällä 1954, hieman yli puoli vuotta myöhemmin (todella paha imusolmukkeiden tulehdus, valtavat kivut jne., luultiin ensin jopa tubiksi). Uskon, että itselleni olisi ollut ”paras” (mahdollisesti) kirjoittaa ylioppilaaksi jo 17-vuotiaana. Voin olla väärässäkin, tietysti.

  Tykkää

 3. Heitä en muista ainakaan nimen perusteella. Olikohan Kirsti kansakoulun alaluokkien opettajani Alma Piepposen veljen tytär. Keskikoulussa meillä oli ylemmillä luokilla tuplaaja Piepposen Jorma, melkoinen ”hulttio” tai hulivili. Hän oli etevä piirtäjä. Opettajani A.P.:n veli oli muistaakseni kauppalan palomestari Y.P. Isäni tunsi tietysti palomestarin, myös opettajani Alman. Kaikkihan olivat Imatran kauppalan palveluksessa. Isäni ehti olla työelämässä vielä hieman aikaa Imatran tultua kaupungiksi.

  Tykkää

 4. Kuvan pojista en muista kahta nimeltä, toinen on ilmeisesti juuri Jouko Leino. Tytöistä tunnen kuvasta varmasti ainakin 7 tai 8. Onhan muuten vieressäsi oleva poika Rahkosen Kari ? Jäikö Pietiläisen Ilkka luokalleen jo heti ensimmäisellä, kun oli luokallanne ? Yhtä ikäluokkaa minua vanhempana (siis Ilkka) olimme pikajuoksijoina hänen kanssaan jokseenkin samaa koulumme ”huipputasoa”, mutta hän ei pärjännyt minulle hypyissä eikä heittolajeissa. Minähän olin moniottelija”tyyppi” yleisurheilussa, voittajatyyppi kaiken kaikkiaan.

  Tykkää

 5. Tarkoitin tietenkin Pietiläisen kohdalla II luokalla luokalleen jäämistä; hänhän oli syntynyt vuonna 1944. Tokihan hänet kuvasta tunnen (on niin kookaskin pikkupoikien rinnalla), kuten muutkin. Tytöistä tunnen mm. Pesosen Liisankin, vaikka hän kuin kätkee kasvonsa jne.

  Palomestari Piepponen asui muistaakseni Niskalammella, Piepposen Kirsti saattoi siis hyvin olla tyttärensä ja samalla myöhemmän luokkatoverini Jorman sisar.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s