Oppikouluun

Vuoden 1956 oppikoulun pääsykokeet pidettiin 1.- 2.6. Arkistostani löytyivät silloin esitetyt kysymykset.

paasykoe1956    Klikkaa suuremmaksi!

Huonosti oltiin varauduttu isoihin ikäluokkiin ja 6.6. olikin Ylä-Vuoksessa otsikko: ”Oppikouluihin hyväksyttyjä jälleen paljon enemmän kuin mitä voidaan sijoittaa”  Lisäys 27.4.: Imatran Yhteislyseon laajennusosa oli käytössä jo 1956, jolloin aloitimme. Olin sitä epäillyt tuon otsikon perusteella.

Imatran yhteislyseossa, johon minäkin olin pyrkinyt, oli pääsykoetta suorittamassa 299. Heistä 214 selviytyi hyväksytysti, mutta näistä kouluun voitiin ottaa vain 136. Minä olin yksi armoitetuista. (hyväksyttyjen pistemäärät olivat 99-56 pisteen välillä)

ID-56

A- B- C- ja D -luokat aloittivat opiskelunsa syksyllä 1956. Itse olin D-luokalla, josta tuli myöhemmin saksan luokka. Meitä oli 40. Olen eturivissä toinen oikealta. Luokkakavereitani olivat muutamia mainitakseni, kaikkia en näköjään muista: pikku-Ilkka, Kusti, Olli, Sakari, Lokari, Timo, Harri, Hurtta, Kai, Markku, Rauno, Pusis, Marja, Seija, Kipa, Helena, Manni, Aila, Elina, Tytti, Irja, Kaisu, Leena, Arja, Kristiina, Liiva, Kapu, Ulla, Pipa

opet--56

Tällaista opettajakuntaa oli Imatran yhteislyseossa vuonna 1956. Suosikkini ekalla luokalla oli Sämpylä (Pentti Hiltula). Hän seisoo kuvassa vasemmalla. Luokanvalvojani oli Aira Parikka. Häntä en tunnista tästä kuvasta. Lisätty 27.4.: Peltsu, Possu, Kopra, Kesseli, Hannikainen, Anna-Maija, Lulu, Paarma. Nämä tunnistin. Kommenteissa voit täydentää – kiitos!

Tietoa kirjoittajasta

pikeaarnio

Sähköposti: pike.aarnio@gmail.com

33 vastausta artikkeliin “Oppikouluun”

 1. Sattuipa osuvasti kun minä löysin just toisen luokan vuosikertomuksesta tiedon, että kaikki oppilaat mahtuivat kouluun. 1956 valmistui uudisrakennus, se oli kai tekeillä vielä kun käytiin pyrkimässä oppikouluun.

  Samoissa kokeissa ollaan oltu. En muista mitä sain tai ehkä jotain 75? Mun veli sai aikanaan yli 90, sen muistan kun olin ylpeä veljestäni. Oli hauska nähdä tehtävät.

  Sinut oli helppo tuntea kuvasta ja Pusis, mutta hän oli mun kanssa II luokassa. Ihan muutama tuttu naama löytyi – olipa mukava katsoa tämäkin kuva. Ja opettajat: Lulu on upea, Olli P – Peltsu aina hymyilevä. Ei ole Parikka tuossa kuvassa, hän opetti maantietoa tai jotain sellaista

  Tykkää

  1. Tuo tieto, että kaikki eivät mahtuneet, on Ylä-Vuoksesta. Jossain olin nähnyt senkin, milloin laajennus valmistui, mutta se tieto sinulla olikin. Siinä vanhemmassa vasemmanpuoleisessa osassa aloitettiin, sen muistan. Ja sellainenkin yksityiskohta on mielessä, että ekat raikkarit pidettiin vanhan koulun juhlasalissa.
   Minulla ei ole aavistustakaan, paljonko sain pisteitä pyrkiessä, tarpeeksi näköjään kuitenkin. Sun veljellä on tosiaan ollut huippupisteet.
   Possusta olin kuullut, että hän lyö karttakepillä. Opettajani hän ei ollut, mutta kun hän tuli vastaan portaikossa niin ihan pelotti.

   Tykkää

 2. Päiväkirjan mukaan sain muistaakseni 72 pistettä eli olin vakaata keskitasoa, kuten koko kouluajan. Kun veljeni pyrki vuotta myöhemmin, hän ei saanut yhtä paljon, kertoi samainen kirja mutta ei pistemäärää.

  Aira Parikalla oli tumma tukka, keskellä jakaus ja nuttura. Parikat asuivat Meltolassa kuten me, ja olimme jonkinlaisia perhetuttuja. Aira ei ole opettajien kuvassa, kuten Heli jo totesi.

  Meidän luokkamme oli myös uudella puolella. Eivätkös siellä olleet kaikki ”pienet”, vain lukio oli vanhalla puolella. Ja sinne muistan halunneeni.

  Tykkää

  1. Nytpä alkaakin kiinnostaa, kumpi oli vanhempi osa niistä uusista. Kuitenkin siinä osassa, mikä on Vuoksen suuntainen ja minkä kellarissa on manala, minä olen aloittanut oppikoulutieni. Eikös sitä lukion puolta kutsuttu vanhaksi kouluksi???

   Tykkää

 3. Minä muistelen että ensin oltiin vasemmalla puolella tuota II luokan kuvan sisäänkäyntiä: eka luokka ensimmäisessä kerroksessa ja olisiko toinen sitten ylempänä (sitä en muista). Kolmas ja neljäs kuljettiin suoraan eteenpäin ovesta, kolmas taisi olla toinen kerros ja neljäs taas ylempänä. Viides luokka elettiin maan päällä kulmaluokassa siellä lukion vanhan rakennuksen puolella ja siellä tietysti koko lukio kului..

  Tykkää

  1. Sen minäkin muistan, että ensimmäiset vuodet mentiin sen kuvan ovesta vasemmalle. Ja jossain vaiheessa suoraan ovesta. Mutta vanhassa rakennuksessa olin vasta kuudennelta luokalta ja silloin maan päällä kulmaluokassa ulko-ovesta heti oikealla. (ei pääovesta)

   Tykkää

 4. Sämpylän ja Peltsun välissä on Mikko Pärssinen(Peltsun appiukko) ja vaalea simpsakka naisopettaja oli kai jumppamaikka, osko ollut ”pikku-Pirkko”(älä usko ennen kuin varmistat asian) Opettajien kuva vuodelta 1963 kiinnostaa, ois kiva tietää minkä nimisiä kyseiset maikat on.

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos Kristiina tunnistuksista. Heti tunnistin Mikon, kun kerroit. Mutta jumppamaikaksi en olisi tuota vaaleaverikköä luullut – ehkä on, en tiedä. Ei ainakaan ole se Pirkko, joka avioitui Pätkä-Penan kanssa.

   Tykkää

 5. Yllättäen ”jouduin” tänne ! Muistaakseni keväällä 1956 kouluun päässeiden ylin pistemäärä olisi ollut Puskan Riitan 83, itse sain yllättäen vain 71 (muistaakseni) ja muistaakseni alin pistemäärä, jolla kouluun pääsi, olisi ollut 55. Ja muistaakseni serkkutyttöni Eeva-Liisa sai tuon 55 pistettä yhtenä monista.

  Tykkää

  1. Moi PerttiH. Olet tullut tutuksi Helin blogiin kirjoittamistasi kommenteista.

   Olemme siis aloittaneet IYL:n samaan aikaan.Sinä olit C:llä. Riitta Puska oli kanssani samalla luokalla. Kukas se on tämä serkkutyttösi Eeva-Liisa? Onko hän o.s. Hämäläinen?

   Tykkää

 6. Muistaakseni korkein pistemäärä, jolla keväällä 1956 pääsi kouluumme oli 83, Puskan Riitalla. Itse sain muistaakseni yllättäen ”vain” 71 pistettä ja alin pistemäärä, jolla kouluun pääsi silloin oli muistaakseni 55 pistettä. Sen sai serkkutyttöni Eeva-Liisa muiden muassa, ja pääsi kouluun.

  Tykkää

 7. Noita edellisiä kommenttejani tuli turhaan kaksi, kun en osannut heti oikein kirjautua, ilmeisesti.
  Parikan Airaa ei tuossa opettajien kuvassa ole (minulla on sama kuva tallella). Hiltula oli minulla ensimmäisellä luokalla ja taisi olla toisellakin aineissaan, Parikan Aira tuli niihin aineisiin (piirustusta lukuunottamatta) vasta kolmannella luokalla. Tässä opettajien kuvassahan ei ole läheskään kaikkia, silloisia koulumme opettajia. Meidän luokkamme luokanvalvoja, I C:n oli Vilja Virtanen, joka kuoli traagisessa Kuurila-Iittalan junaonnettomuudessa maaliskuussa 1957. Seppeleen hänen arkulleen laskin Tainionkosken kirkossa yhdessä Katajan Kirstin kanssa (kirkossahan istuimme kuin presidenttipari muiden edessä erillämme). Hautajaiset olivat muistaakseni 12-vuotissyntymäpäivnäni !

  Tykkää

  1. Muistan tämän junaonnettomuuden. Ehkä olen ollut hautajaisissa, ehkä en. En oikeastaan muista. Katajan Kirsti on kuitenkin erittäin tuttu minulle, olimmehan molemmat Korvenkylän kansakoulun kasvatteja.

   Tykkää

 8. Opettajien kuvassa oleva vaalea, sievä naisopettaja oli meillä C-luokalla toisella luokalla äidinkielen opettaja. Hänen aikanaan pidin ”kuuluisan” ja innoittuneen vapaaesitykseni, joka jatkui vielä kellon soidessa. Meidän luokallamme se oli kaikkien vuosien vapaaesitys, joka päättyi valtaisaan taputuskonserttiin, luokkatoverieni, ja opettajan myös (jos oikein muistan). Kerroin esityksessä kesämatkastamme heinäkuussa 1957 Puruvedelle, isäni jo Antrean-aikaisen tuttavansa ja ystävänsä luo. Suuri osa kertomastani oli totta, mutta sitten hurmioiduin itsekin niin, että sepitin loppuosan ”vanhana sadunkertojana” (Vuoksenniskan kansakoulun IV-luokan kuuluisana sadunkertojana) aivan ihmeelliseksi tarinaksi. Se olisi pitänyt kyllä saada talteen, eläytyminen kaikki ”kuin hetken hurmiossa”. Teinivuosinani myöhemmin (jolloin olin koulussa erittäin ujo) haaveilin myös suurnäyttelijän urasta, jopa maailmalla (se oli mm. Bio-Vuoksen ja elokuvien synnyttämiä haaveitani). Jotkut nimittivät minua joskus yliopistovuosieni aikana ”filmitähdeksi” ! Lieneekö ollut vain pilaa.

  Koskisen Pirkko, voimistelunopettaja oli sitten Pätkä-Penan vaimo. Tuo suomenkielen opettajamme oli muistaakseni myös Pirkko, mutta muistelen ettei hän olisi ollut enää koulussamme tuon lukuvuoden 1957 – 1958 jälkeen. Saatan muistaa väärinkin.

  Tykkää

  1. Mielenkiintoinen on tarinasi mielikuvituksesi lennosta. En yhtään ihmettele, että tilanne on jäänyt mieleesi lähtemättömästi. Voin hyvin kuvitella, vaikka en sinua välttämättä muista. Nimesi on kuitenkin erittäin tuttu.

   Tykkää

 9. Et minua muista ? Etkös Sinä olekaan sama P.A., joka myös hieman kommentoit eräitä kommenttikirjoituksiani (hyvin suuresta kommenttiaineistostani) Heli Rannan (Penttisen) muisteluihin kouluajoista. Ihmettelen, olenko jo aivan seonnut !

  Vilja Virtasen hautajaisissa tuskin saatoit olla, koska siellä olimme vain me I C:n oppilaat ja muistaakseni jonkin VII luokan oppilaat (oliko sekin siis jokin V.V.:n ”oma luokka” jollain tapaa). Katajan Kirsti ei enää toisella luokalla ollut samalla luokalla, hän alkoi lukea ilmeisesti pitkää saksaa (mikä asia on minulle selvinnyt vasta koko oppikouluaikani jälkeen); ihmettelin aikoinaan minne hän oikein ”katosi”.

  Kun luokkamme I C vuoden 1957 alussa lähinnä ”huusi minut” luokanjohtajakseen, ilmoitti K.K., että hän rupeaa luokanjohtajaksi ja työnsi siten minut luokan varajohtajaksi ! (En itse ollut sinänsä mitenkään pyrkimässä johtajaksi, suosioni oli silloin luokallamme ilmeisesti niin suuri, luulen). Luokan varajohtajana sain sitten kevään mittaan kuulla eräiden poikaluokkatoverieni suusta nimittelyn mm. ”varahätäaputirehtööri” tai jotain sellaista (olivat kai kateellisia vain). Minullahan oli niin monia nimiä tyttöjen käyttämän Mursun lisäksi.

  Luokanvalvojamme V.V.:n hautajaisten seppeleenlaskijoina olimme siis luokanjohtajina Kirstin kanssa. Minä olin siis se ”presidentin” puoliso näin leikkiä laskien ! Minä kylläkin luin seppeleen tekstin arkun äärellä kunnioittaen.

  Tykkää

 10. Onko tässä nyt kaksi eri pike aarniota, ihmettelen. Katsoin nämä kaikki välikirjoitukset, uudet, vasta nyt.

  Serkkuni Eeva-Liisa oli tietenkin myös Hämäläinen; isänsä oli Imatran toinen päägrynderi Evälahden ohella, ja molemmathan saivat sitten myöhemmin rakennusneuvoksen arvonimen. Ja Eevahan meni vuoden 1972 lopulla naimisiin Kim Floorin kanssa; he asuvat taas uudelleen Lahdessa.

  Ja minun sisareni Leena, nykyään Forsman, on siis Miss Suomen vm. 1999, Vanessan äiti, kuten olen kirjoituksissani (Helin palstoilla) jo kertonut. Ja Vanehan on puolestaan Jari Kurrin aviopuoliso, toinen.

  Tykkää

 11. Nukuttuani yön yli ja nyt herättyäni kauhistun itseäni: minähän olen järkytyksekseni täydellinen nettihäirikkö. Olen tunkeutunut Sinun sivuillesi (jonne jouduin sattumalta ja täysin yllättäen). Mehän emme olleet IYL:ssa edes samalla luokalla koskaan; Sinä et tunne etkä edes muista minua todellisuudessa (kuten on paljastunut). Monet näillä sivuilla olevat asiat ovat minulle tuttuja ja innostuin ”väärin perustein” tänne kirjoittamaan, mm. koska muistini on niin hyvä jne…

  Pitäisiköhän Sinun poistaa sivuiltasi kaikki nämä minun muisteluhöpinäni, mitä mieltä olet ? Jos päätät poistaa, saisinko kuitenkin lukea päivän mittaan nämä kirjoitukseni täältä uudelleen ?

  Tykkää

  1. Ei tämä minun blogini salainen ole, joten tänne voi tulla ihan vapaasti. Kommentteja on ihan mukava saada. Sinulla näyttää olevan ehtymätön muistivarasto. Haluat ilmaista mitä kirjoitukseni saavat sinussa aikaan ja millaisia muistoja ne herättävät. Ei siinä mitään pahaa ole.

   Blogimaailmassa ei aina olla edes omalla nimellä. Minullakin on piikiikanmaailma, joka ei toiselle ihmiselle kerro mitään. Edellinen blogini on Viimeiset tanssit ja sitä edellinen Tanssiva harmaa pantteri. Mikään näistä blogien nimistä ei paljasta kuka olen. Yleensä kommentoijat ovatkin tuntemattomia.
   Tässä blogissa kerron kuitenkin paikkakuntia, koulujen ja ihmisten nimiä. Ja julkaisen jopa luokkakuvia yms. tämä on siinä mielessä erilainen kuin nuo kaksi muuta blogia.
   En minä mitään aio poistaa.
   p.s. Mursu -nimi on hämärästi tuttu.

   Tykkää

 12. Onko Sinulla muuten kaikkien kouluvuosiemme ja -vuosiesi opettajakunnan kuvat tallessa ? Minulla on itselläni vain I luokkani vuoden opettajien kuva. Muistelen, etten edes tiennyt että ne olisi saanut kaikilta vuosilta vai enkö vain halunnut ostaa muiden vuosien. Jos Sinulla on ko. kuva jokaiselta vuodelta, olisi mukava saada ne kaikki näkyville, nythän täällä ei aivan jokaisen kouluvuoden kuvaa ole. Tällaista toivon, siis saada nähdä täällä kaikki.

  Tykkää

 13. Opettajamme ja VI luokan luokanvalvojamme O.P. on muuten haudattu Karhumäen hautausmaalle isäni ja äitipuoleni (hän oli Rovaniemeltä) viereen. Aivan siihen lähelle on haudattu myös kahden viimeisen luokan luokkatoverini P.P.:n vanhemmat.

  Karhumäen hautausmaalle (muualle) on haudattu tätini Jenny (hän asui vasta eläkevuotensa Imatralla) miehensä Mannerheim-ristin ritarin n:o 37, Veikko Saarelaisen (joka oli kotoisin Kontiolahdelta, eikä asunut koskaan Imatralla) kanssa samaan hautaan. Tätini mies kuoli jo vuoden 1968 lopulla, tätini vasta 31 vuotta myöhemmin.

  Tykkää

 14. Tässä vaiheessa toivotan Sinulle oikein Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2016, ja toisillekin jotka ehkä sattuvat näitä palstoja lukemaan !

  Tykkää

 15. Vielä (yllättäen) tuosta I luokan kuvastasi. Minähän tunsin tämän D-luokan pojat, koska C-luokkamme pojat olivat samassa voimistelu-ja urheilutuntien ryhmässä luokkasi poikien kanssa. Yleisurheilussa olin jo silloin ”huippu” omassa, 1945 syntyneiden, ikäluokassani. Muistelen että Huurinainen oli kuitenkin minua kaksi ikäluokkaa vanhempi (se on suuri ikäero tuossa iässä), enkä silloin I luokalla vielä aivan pärjännyt hänelle pikamatkalla 60 metrillä (en muista enää juoksimmeko koulutunnilla myös 100 m). Mutta sitten korkeushyppy oli H:n Paulille (meniköhän etunimi oikein) , näytätte nimittäneen häntä Hurtaksi (! ?), suuri järkytys, kun hänet voitin (tietenkin kaikki muutkin). ”Suoritin” korkeushypyn kuin olympiavoittaja jo silloin 11-vuotiaana. Osasin älykkään taktiikan, en hypännyt kaikista korkeuksista jne. (mikä hämmästytti muita). Sinänsä en loppujen lopuksi tarvinnut sitä taktiikkaani, sillä voitin H:n 5 sentillä, muista nyt puhumattakaan.

  Tunnen kuvasta myös lähes kaikki luokkanne tytöt, monet heistähän olivat sitten samalla luokalla kanssani myöhemmin, kuka kulloinkin.

  Katajan Kirstistä vielä. Hän oli (jo) silloin varsin itsetuntoinen tyttö. Olen ymmärtänyt, että hän oli myös sieltä Joutsenon puolelta, Rauhastako vai Tiuruniemestä ? Kiinnostaa, mikä oli hänen perhetaustansa, oliko hän esim. jonkun lääkärin tytär (kuten sitten Högströmin Paul toisella luokallamme) ? Tuliko Kirstistä aikanaan myös ylioppilas jne.. ?

  Minusta tuo kuvassa oleva Romanin ja Lehtosen välissä oleva poika näyttää Suvannon Jussilta, joka oli kansakoulun I – III luokalla samalla luokalla kanssani. En olisi muistanut, että hänkin tuli oppikouluun. Sinä nimität häntä Kustiksi, miten on ?

  Tykkää

  1. Hurtta on syntynyt tosiaan 1943. Kusti on siinä, missä ajattelitkin. Kipa oli Rauhasta mielisairaanhoitajien tytär. Kävi lukiota ainakin kaksi luokkaa, mutta ei kirjoittanut.

   Tykkää

 16. Niistä syksyllä 1956 I luokalle otetuista vielä. Rinnakkaisluokkiahan oli neljä ( A – D ), oppilaita kullakin luokalla noin 40 = tekee yhteensä noin 160 oppilasta, eikö totta.

  Tykkää

 17. Ehdin tällä välin jo päätellä, että Kirstillä oli tuollainen kotitausta. Katsoin edelleen hallussani olevaa vanhaa alueen puhelinluettteloa, sen perusteella päättelin.

  Mutta oliko tuo Kusti siis Suvannon Jussi ? Millään en olisi muistanut hänen olleen oppikoulussa. Hän oli Itä-Siitolan kansakoulussa (jossa olin siis priimus) luokkamme paras piirtäjä; minä olin piirtäjänä silloin ehkä kolmanneksi paras.

  Sisareni Leenan IYL:n vuosikertomuksesta, joka on minulla tallella, näin että Kirsti oli ainakin VII luokalla, muttei sitten ylempänä.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s